fbpx
Skip links

Webbinarium – hur får vi personalen att stanna kvar inom äldreomsorgen?

Vilken spännande diskussion det blev den 23:e september! Paneldeltagare, Mirjam Brocknäs, chef för förebyggande enheten samt vård- och omsorgsboende Kungsgården i Upplands-Bro och Havva Ilhan, HR-chef Östermalmsstadsdelsförvaltning i Stockholms stad tog upp många utmaningar samt gav egna exempel på lösningar för att minska personalomsättning och höja medarbetarnas engagemang. Även försking från Leticia Januario, forskare vid Högskolan i Gävle bidrog med viktiga insikter.

Från diskussionen tog jag med mig speciellt dessa punkter:

  1. Frågan “för vems skull är jag här?” är viktigt både för chefen och medarbetare inom äldreomsorgen. Det är viktigt att återkomma till den och förstärka drivkraften.
  2. Gott ledarskap är nyckeln till engagerad personal. Tänk på att lyfta och stödja personalen kontinuerligt och även kontroll kan då upplevas som omtanke.
  3. För att förändra personalens arbetsmiljö behöver vi samverka även med andra delar av organisationen – och det gäller ofta att tänka utanför ramarna.
  4. Med större personalgrupper kan tekniken hjälpa till med regelbunden kontakt – tänk på att vara tillgänglig och lyhörd.
  5. Kompetensförsörjning verkar vara en av de mest bekymmersamma utmaningar, men innovativa digitala lösningar kan hjälpa till att klara dem.

Jag är verkligen glad att Minnitys lösning är helt i linje med dessa iakttagelsen. Vår app underlättar kompetensutveckling, koordinering i teamet och bättre förståelse för omsorgstagarna. Hoppas vi kan snart stödja flera äldreomsorgsverksamheter i deras dagliga arbete.

Se hela webbinariet i efterhand här nedan.