fbpx
Skip links

Hur förstår vi de unika behoven hos en person med demens?

Photon yerling villalobos on Unsplash
Vad är unikt för olika personer med demens? Och hur kan vi ta reda på vårdtagarens olika preferenser när det kan vara svårt att kommunicera och ta kontakt med dem?

Vi har alla våra olika preferenser, så som vilken mat vi gillar, vad vi värdesätter, sättet vi bäddar (eller inte bäddar) vår säng, vår klädstil och så vidare. Att ha saker och ting på sitt sätt bidrar till hur vi känner oss och vilka vi är.

Utmaningarna som personer med kognitiv nedsättning ställs inför är att det ofta är svårt för dem att uttrycka vad de vad de vill och vad de känner. Det här innebär ofta att de behöver förlita sig på att deras vårdgivare vet om och förstår deras vanor, preferenser och kan även deras identitet.

Så vad kan en vårdgivare då göra?

1. Personens livshistoria är viktig

Bekanta dig med vad vårdtagaren har gjort under sin livstid. En persons livshistoria inkluderar saker som utbildning, yrke och relationer. Att lägga märke till och värdesätta en persons livserfarenheter kommer att hjälpa dem att behålla sin självkänsla.

2. Förstå vad som är viktigt för dem här och nu

Dagliga rutiner bidrar till en känsla av välbefinnande och kontroll över sina liv hos vårdtagarna. Det kan vara något så enkelt som att få dricka kaffe i sin favoritkopp, eller att ta en eftermiddagspromenad runt kvarteret. En fast rutin kan hjälpa till att förhindra oro och ängslan hos personer med demens.

3. Prata med deras anhöriga

Att prata med vårdtagarens anhöriga är viktigt, speciellt om det är svårt att kommunicera med vårdtagaren. Genom kontinuerlig kontakt med anhöriga kan du följa förändringar i vårdtagarens beteende eller preferenser som du själv kan ha missat.

4. Dela information med dina kollegor

Dela information och erfarenheter med andra vårdgivare. Kanske har du eller någon annan lärt sig något om vårdtagaren som någon inte än visste, och som kan vara användbart i att ge vård som är mer anpassad till personens behov.

Minnity-appen hjälper er att få tillgång till viktig information och detaljer om personerna ni hjälper, allt samlat på en och samma plats. Ni kan dela med er av kunskaper och erfarenheter med vårdtagarens anhöriga och andra vårdgivare. Minnity förenklar på så vis möjligheten att stärka och utveckla relationer och att förbättra vårdkvalitén i demensvård.